czwartek, 23 stycznia 2014

Eksperymentów kulinarnych ciąg dalszy

Danie na dziś to bakłażany zapiekane z papryką i pomidorami pod parmezanem. To jedzenie z gatunku ekspresowego. Całość przygotowania nie przekracza kwadransa!

1. Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy (najlepiej nożem do owoców). Przygotowane łódeczki należy sparzyć (zwłaszcza jeśli gotuje ciężarna). To mit, że w piekarniku i tak wszystko zginie! Przy okazji parzymy też paprykę (czerwona i żółta).

3. Obraną paprykę kroimy w kostkę i wsypujemy do bakłażanowych łódeczek. Jeśli zostanie jej więcej można wsypać obok warzyw, na dno foremki. I tak pysznie się podpiecze w pomidorowym sosie.

4. Otwieramy puszkę pomidorów krojonych i zalewamy całe danie.

5. Do smaku solimy i pieprzymy. Można pokropić sosem chili słodkim (nada orientalny posmak).

6. Dekorujemy serem (nie musi to być parmezan) i zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku.

7. Zjadamy z mężem wdzięcznie przyjmując pochwały!

1 komentarz:

  1. no piękne :) Faktycznie, wymiatasz ostatnio w kuchni! Ja trochę musze przystopować, bo ciążowa zgaga mi się pojawiła i nie daje mi jeść takich smakołyków zwłaszcza wieczorem :(((

    OdpowiedzUsuń

Im więcej komentarzy tym ciekawiej. Piszcie!